Careers | Contractor Login

Rehab Provincelands Bike Trail, Cape Cod National Seashore

Home > Projects > Rehab Provincelands Bike Trail, Cape Cod National Seashore
Province Lands Bike Trail Cape Cod National Seashore, Provincetown, MA
Rehab Provincelands Bike Trail 
Contract # 1443C2011080374
 
Rehab Provincelands Bike Trail Phase 2 
Contract # 1443C2011090300
 

The popular and environmentally sensitive Province Lands Bike Trail at the Cape Cod National Seashore in Provincetown, Massachusetts was originally designed and built in the late 1960’s. At that time, guidelines for the design of bicycle facilities were not readily available. Consequently, the trail did not meet many of today’s design standards. The narrow pavement was failing, and 3.2 miles of the 40-year-old trail needed to be replaced and widened where environmentally feasible or overlaid where wetland resources were present. One very steep 600-foot section was totally removed and reconstructed on an alternate 900-foot route with a more gradual slope. Additional project requirements included replacement of timber retaining walls, corrections to corrugated tunnel deficiencies, and installation of erosion control and soil stabilization devices.

The National Park Service turned to Classic Site Solutions to address this highly visible and important project, and Classic delivered excellence in the form of a revitalized and attractive new trail that will serve visitors to the Cape Cod National Sea Shore for years to come. Some highlights are summarized below:

Environmental Sensitivities: Part of the Bike Trail’s beauty is its natural setting as it rolls through windswept sand dunes, low-lying wetland bogs, and a hardwood beech forest. Great care was taken to protect vegetation in numerous wetland resource areas through the installation and daily maintenance of a comprehensive network of wattles and silt fencing. Vegetation in upland areas was stabilized with a system of biodegradable jute netting. Special measures were also taken to safeguard protected species including moccasin flower, bushy frostweed, the Eastern box turtle, and the Eastern spadefoot toad. Classic met the challenge of preserving and protecting this enclave of natural beauty to deliver a project commensurate with the high standards of the National Park Service and Classic Site Solutions.

Schedule: Due to heavy use during the summer season, the project was scheduled to start in October 2008 and conclude in April 2009. Precise synchronization of the project enabled re-opening of the trail in January 2009-three months early!

Cost: From the start of the project, Classic teamed with the Cape Cod National Seashore staff to find ways to cut costs and reallocate funds for other needed improvements.

  • 34 trees and associated removal costs were saved through minor design alterations.
  • Timber walls were reconstructed to reduce cost and provide better stabilization where needed.
  • The existing asphalt was reclaimed and mixed with the existing gravel base, reducing aggregate quantities by almost 400 tons.
  • Environmentally sound methods of disposing of vegetation were proposed and approved, resulting in additional savings.

Additional Amenities: Through the cost saving measures noted above, additional amenities were added to the project.

  • Stabilization fabric was added to pavement overlay areas in low-lying sections of the trail to prolong service life.
  • Additional tunnel repairs were executed to completely address all deficiencies.
  • Solar-powered warning lights and other warning signs were added to the project to further enhance trail safety.
  • Drainage issues at two tunnels were mitigated.
Environmental protection-quality construction-cost and schedule discipline-the rehabilitation of the Province Lands Bike Trail is a perfect example of superior results achieved through the cooperative efforts of Classic Site Solutions and one of our valued customers, the National Park Service.
 
A press release by the National Parks Service noted that “many residents have given high marks to the renovated sections.”